Sparassis crispa (Wulfen) Fr.

KOVRČASTA KOKICA

U literaturi se ne spominje ali Kovrčasta kokica, iako rijetko, raste i u primorskim krajevima, najvažniji za njen rast je bor. A evo kako Kamilo Blagajić u knjizi "Gljive naših krajeva" iz 1931. opisuje ovu fascinantnu gljivu.

"Plodnjak je blijedožut, a sastoji se od međusobno isprepletenih i sraštenih grana koje su na vrhu poput opornjaka (ili kako u Zagrebu kažu telećeg »rajžlca« iii »krezla«) isprevijugane i kovrčaste, a na rubu nazubljene i uvinjene. Grane izbijaju iz zajedničkog mesnatog stručka.
Miris je ugodan i nanaša ponešto na smilje. — Okus dobar, nasladak kao po orahu. Meso bijelo, jedro i kao rskavo.

Dobra jestiva gljiva. Raste u šumama pod starim borovima.

Preko 30 godina tražio sam kod nas po crnogoričinim šumama ovu gljivu: i u Gorskom Kotaru, i u okolici Plitvičkih jezera; po Zagrebačkoj Gori i Maksimiru, gdjegod sam naslućivao da bih je mogao naći. Ali uzalud sva muka. Već sam bio izgubio nadu da ću je ikad naći, kadli je iznebuha zapazim dne 13 kolovoza g. 1930 u Celju na trgu kako je jedna seoska »deklica« na prodaju nudi. I to odraslu i dvije mlade gljive. Malone te se obezumih od radosti. Zagrlio i izljubio bih dragu "punčko" - Vjerujte mi! Za ciglovetna 4 dinara , ostvario mi se davno željkovani san. — Pun radosti i bez daha odjurim do fotografa g. Perissicha, koji si je dao mnogo truda da je prema mojim uputama snimi, na čemu sam mu od srca zafalan. — Drugi dan nađem na trgu kod jednog »fanta« još jednu nešto manju gljivu, a 22 šest komada. Sve sam ove gljive za herbar posušio. - Zovu je uheci tj. »uhašca« a i »smrčeki«. Sve su rasle pod borovim

Kovrčastoj kokici je izgledom i bojom uvelike slična granata kokica (Sparassis laminosa Fr.) u koje nisu grane isprepletene, već su samo sraštene, pa su šire i rubovi im nisu nazubljeni, a raste pod hrastovima."

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011