Geastrum triplex Junghuhn

syn Geastrum tunicatum var. michelianum Sacc. , Geastrum michelianum (Sacc.) W.G. Sm.

Geastrum triplex, troslojna zvjezdača

TROSLOJNA ZVJEZDAČA

Troslojna zvjezdača raste obično u manjim grupama u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, ali nije rijetka ni u parkovima, uzduž puteva i na pjeskovitim tlima.
Plodište u početku kuglasto ili u obliku lukovice, raste podzemno ili napola ukopano, te se raspuca na 4 do 7 krakova, u promjeru do 12 cm. Između endoperidija i egzoperidija tvori treće tkivo u obliku kolara koje se naziva mezoperidij.
Egzoperidij ili vanjska ovojnica nije higroskopan. Sloj micelija, trajan, isprva ružičasto lila, kasnije žućkast do žučkastosmeđ, često radijalno raspucan. Vlaknasti sloj je svjetlo sivosmeđ ili žućkast. Sloj pseudoparenhima mesnat, bjelkast pa sve do tamno smeđ..
Endoperidij je uglavno okruglast, gladak, svjetlo okerast, pa sivkastosmeđ, smeđe boje lješnjaka. Peristoma stožasta, vlaknasta, jasno odvojena od endoperidija okruglim jarkom. Unutar plodnice je gleba, tamno smeđe boje.

Napomena : G. triplex s karakterističnim kolarom, je najveća od svih zvjezdača, teško da se može zamijeniti s ostalim zvjezdačama, jedino dok je mlada i nije se razvio kolar, mogla bi se zamijeniti sa Geastrum saccatum.

Geastrum pectinatum, grebenasta zvjezdača

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011