Ganoderma lucidum (Curtis) Karsten

syn Polyporus lucidus (Curtis) Fr. , Grifola lucida (Curtis) Gray , Fomes lucidus (Curtis) Cooke , Placodes lucidus (Curtis) Quél. , Phaeoporus lucidus (Curtis) J. Schröt. , Ganoderma ostreatum Lázaro , Ganoderma nitens Lázaro , Polyporus japonicus Fr. , Ganoderma japonicum (Fr.) Sawada , Ganoderma mongolicum Pilát

Ganoderma lucidum, hrastova sjajnica

HRASTOVA SJAJNICA

Hrastova sjajnica raste kao saprofit, rijetko kao parazit, na deblima i podnožju hrastova i drugog bjelogoričnog drveća.
Klobuk do 20(30) cm širok, u obliku naborane konzole, bubrega ili lepeze, obično s ispupčenjem na mjestu gdje je lateralno spojen sa stručkom, gladak ili grbav pa i valovit sa koncentričnim zonama, sjajne kao lakirane kore , boje narančastocrvene, crvene ili smeđecrvene, mladi primjerci bjelkasti pa žuti, a stariji crnkastosmeđi.
Himenij se sastoji od kratkih cjevčica, koje završavaju u sitnim okruglim porama 4-6 po mm, istobojne s cjevčicama, bijele starenjem postaje prljavo smeđe, na dodir posmeđe.
Stručak lateralno spojen s klobukom, tvrd, valjkast, nepravilan, grbav i valovit, istobojan ali obično tamniji od klobuka, sjajan i lakiran.
Meso okerasto krem, isprva spužvasto, onda elastično, drvenasto, vrlo tvrdo i žilavo, miris i okus na gljive.

Napomena : Slična je Ganoderma valesiacum Boud. svjetlijih boja klobuka raste na arišu, i Ganoderma carnosum Pat. tamnijih boja klobuka i raste na crnogoričnom drveću.
Ova fascinantna gljiva na istoku je od davnina poznata po svojoj ljekovitosti, Kinezi je zovu Ling Zhi, a Japanci Reishi. Kineski carevi su pili čaj od hrastove sjajnice vjerujući da pojačava snagu i produžuje život. Također su vjerovali da čaj povećava njihovu mudrost i sreću. Najnovija istraživanja potvrđuju ljekovita svojstva ove gljive, prvenstveno kao antioksidansa koji štiti tijelo od slobodnih radikala i na taj način poboljšava imunitet organizma. Smatra se da G. lucidum djeluje protuupalno, snižava kolesterol, može pomoći kod artritisa, poboljšava rad jetre, te može zaustaviti rast tumora kod oboljelih od raka.

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011