Flammulina velutipes (Curtis) Singer

syn Gymnopus velutipes (Curtis) Gray , Collybia velutipes (Curtis) P. Kumm. , Myxocollybia velutipes (Curtis) Singer

Flammulina velutipes, baršunasta panjevčica

BARŠUNASTA PANJEVČICA

Baršunasta panjevčica raste tijekom zime u manjim ili većim busenovima na panjevima i granama listopadnog drveća, najčešće uz potoke i rijeke, vrlo rijetko iz korijenja stabala. Jedna od rijetkih gljiva koja podnosi niske temperature, snijeg i mraz.
Klobuk do 6(9) cm širok, polukuglast ili konveksan, pa spljošten ili ravan, ponekad lagano valovitog ruba, gladak, mazav i ljepljiv, narančastožut, narančastocrven, narančastosmeđ, crvenosmeđ, prema rubu svjetliji kremžut.
Listići krem, svjetložuti, ponekad tamniji smeđkasti, srednje gusti, elastični, zaobljeno prirasli.
Stručak savijen, baršunast, sa sitnim dlačicama, pogotovo pri dnu, isprva krem ili svjetložut postaje crnkastosmeđ od baze prema gore.
Meso žućkasto, elastično, u stručku vlaknasto, miris ugodan voćni, okus nije izražen ili malo gorkast.

Napomena : Postoji Flammulina velutipes f. lactea (Quélet) Bas krem boje klobuka. Slična je i Flammulina fennae Bas koja ima bijeli ili žučkastosmeđi klobuk sa tamnijim oker središtem i obično raste u busenovima na korijenju drveća. Flammulina ononidis Arnolds raste na siromašnim tlima, travnjacima, ali uvijek blizu ili na grmu Ononis spinosa (zečji trn).
Baršunasta panjevčica je vrlo ukusna jestiva gljiva (upotrijebiti samo klobuke), prema nekim istraživanjima i vrlo ljekovita. Kao i sve gljive koje rastu na drvu lako se uzgaja. U Japanu se proizvodi u velikim količinama pod imenom Enoki, uz posebnu tehnika uzgoja. U tami i zraku s povećanim CO2, dobivaju se bijeli primjerci s izduženim stručkom i malim klobukom.

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011