Crucibulum laeve (Huds.) Kambly

syn Crucibulum vulgare Tul. & C. Tul. , Cyathella laevis (Huds.) Brot. , Nidularia crucibulum Fr.

Crucibulum laeve, obična lončica

OBIČNA LONČICA

Obična lončica raste obično u manjim ili većim grupama na različitim drvenim ostacima.
Gljiva do 1,2 cm široka, oblika okrugle košarice, mladi primjerci mogu biti kratko cilindrični, koja je pokrivena sa tankom pustenastom opnom, poklopcem, koji se raspuca i nestane. U sredini se nalaze peridiole u kojima se nalaze spore, obično su bijele boje i oblika leće, pa cijela gljiva podsjeća na sitno ptičje gnijezdo s jajima. Košarica je s vanjske strane hrapava ili sitno naborana, žućkasta do sivo smeđa, ponekad i baršunasto bijela. S unutarnje strane je glatka sjajna bjelkasta , sivkasta ili okerasta.
Peridiole promjera 0.1 do 0.2 cm , 5 do 12 po gljivi, oblika leće, uglavnom bjelkaste ili okeraste, povezane su s tankom zamotanom niti s ljepljivim krajem.

Napomena : Obična lončica pripada porodici Nidulariaceae u koje pripadaju rodovi Crucibulum, Cyathus , Nidularia i Nidula. Ove gljive su razvile poseban mehanizam za rasprostiranje spora. Kada kap kiše padne u gnijezdo peridiole izlete, kod nekih vrsta i preko dva metra, i sa niti koja djeluje kao rep omotaju se oko neke izbočine ili grančice, tu se nakon određenog vremena raspadnu i ispuste spore.

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011