Coprinus disseminatus (Pers.) Gray

syn Coprinellus disseminatus (Pers.) J.E. Lange , Coprinus digitaliformis (Bull.) Fr., Psathyrella disseminata (Pers.) Quél.

Coprinus disseminatus, Coprinellus disseminatus, rasijana gnojištarka

RASIJANA GNOJIŠTARKA

Rasijana gnojištarka raste posvuda, u gustim busenovima, na ostacima raspadajućeg drva , u šumama, na livadama i vrtovima.
Klobuk do 1,5 cm širok, isprva potpuno zatvoren, ovoidan, otvarajući se postaje više zvonolik nego čunjast, ponekad i konveksan, blijedo žućkast sa smeđim vrhom , pa sivkast, sivosmeđ, od vrha do ruba jasno iscrtkan, mlad prašnjav ili sitno zrnat.
Listići bjelkasti, pa pepeljasto sivi, na kraju crni, ne rastapaju se, prirasli ravno ili zaobljeno, razdaleki.
Stručak valjkast, tanak, šupalj, isprva sitno baršunast (potrebno povećalo), bjelkast do blijedosiv.
Meso bjelkasto, tanko, mekano, okus blag, bez posebnog mirisa.

Napomena : Jestiv, ali bez veće vrijednost. Molekularna istraživanja su pokazala da C. comatus nije u rodu sa ostalim gljivama roda Coprinus. Pošto je cijeli rod baziran na C. comatus, prema međunarodnom pravilu za botaničku nomenklaturu bilo je neophodno ostale vrste prebaciti u druge rodove. U članku u reviji Taxon 2001. Redhead, Vilgalys, Moncalvo, Johnson, and Hopple određuju da ostale vrste prelaze u tri slijedeća roda Coprinellus, Coprinopsis i Parasola. Također treba napomenuti da molekularna istraživanje ne pokazuju razlike između rodova Coprinellus i Psathyrella, pa u budućnosti možemo očekivati i nove promjene. Pošto je u većini naših priručnika još uvijek stara nomenklatura, ovdje smo je zadržali uz navođenje novog naziva.

naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011