Buchwaldoboletus sphaerocephalus (Barla) Watling & T.H. Li

syn Buchwaldoboletus hemichrysus f. sphaerocephalus (Barla) Estadès & Lannoy , Boletus sphaerocephalus Barla , Boletus sulphureus Fries

Buchwaldoboletus sphaerocephalus, sumporasti panjevac

SUMPORASTI PANJEVAC

Rijedak vrganj koji raste krajem ljeta i u jesen na panjevima ili u podnožju debla borova, a najčešće na borovoj piljevini, obično u manjim ili većim grupama ili busenasto.
Klobuk od 5 do 20 cm, poluloptast, pa konveksan, sa podvijenim rubom, sumporno žute do zlatno žute boje, stariji ponekad mjestimično smeđkasti ili crvenkastosmeđi, fino baršunast, starenjem i sušenjem se raspuca.
Cjevčice kratke, ponekad silazne, žute, ili žuto zelene, na prerezu plavozelene.
Pore sitne, istobojne s cjevčicama, ali s rđastim mrljama, na dodir plavozelene.
Stručak valjkast ili se malo sužava prema dnu, žut kao i kobuk, gladak ili kao posut s finim smeđim granulama, pri dnu crvenkasto smeđ.
Meso tvrdo, pogotovo u stručku, kasnije mekanije, žuto, na prerezu plavozeleno pogotovo ispod cjevčica, miris ugodan, okus blago kiselkast.
Spore ovoidne ili elipsoidne 6.5–9.5 × 3–4.5 μm.

Gljiva je zaštićena, a jestivost ovako rijetkih vrsta je glupo i spominjati.

Buchwaldoboletus sphaerocephalus, sumporasti panjevac


Napomena Rod Buchwaldoboletus je prolazio kroz mnoge revizije i smatra se da danas u svijetu ima 12 vrsta. U Evropi se u literaturi spominju 4 vrste B. sphaerocephalus , B. lignicola , B. sulphureus i B. hemichrysus. Ustanovilo se da su B. sphaerocephalus i B. sulphureus sinonimi, a da je B. hemichrysus američka vrsta. B. sphaerocephalus je rijedak ali rasprostranjen po cijeloj Evropi, pa i na Mediteranu, dok se smatra da B. lignicola ne raste južno od Alpa.
Vrlo su slični, za točnu determinaciju potrebna je mikroskopska analiza, kod B. sphaerocephalusa je dominantna žuta boja klubuka koji zna narasti i do 25 cm, dok B. lignicola raste obično pojedinačno, klobuk naraste do 10 cm i prevladavaju žuto smeđe ili crveno smeđe boje.

Buchwaldoboletus sphaerocephalus, sumporasti panjevac
naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011