Suillus boudieri (Quel.) Marchand

syn Suillus bellinii (Inzenga) Kuntze ?

Suillus boudieri, boudierov boričar

BOUDIEROV BORIČAR, MRAZNI BORIČAR

Većina mikologa smatraju da su S. bellinii i S. boudieri sinonimi. Rastu na istim staništima ispod borova u primorju, a mikroskopski se ne razlikuju. Ono što razlikuje S. boudieri od S. Bellinii je klobuk konveksan sa ljubičasto sivom ili crvenkastom primjesom, dok kod S. bellinia klobuci mogu biti spljošteni i nepravilni sa isključivo različitim nijansama smeđe boje. Stručak je kod S. bellinia u pravilu kraći od klobuka i većinom je sužen prema dole, dok kod S. boudieri gljiva ima više oblik pravog vrganja. S. boudieri se pojavljuje na kraju sezone u prosincu i siječnju, nakon prvih mrazova.

Napomena: kao i S. bellinii vrlo ukusna gljiva, samo treba zguliti kožicu klobuka koja djeluje purgativno

Ako se usporedi originalni opis S. boudieri kojeg je prvi put opisao francuski mikolog Quelet u Bull. Soc. bot. Fr. 25(4): 289 (1879) [1878] sa opisom S. bellini kojeg je prvi put opisao talijanski mikolog Inzenga u Funghi Siciliani, 2: 25 (1869) , reklo bi se da je riječ o istoj vrsti koja raste ispod alepskog bora, sa karakterističnim sluzavim klobukom koji je isprva bijel pa smeđ, stručak je prekriven crvenim granulama i ima bijelo meso. Stručak je kod Inzenge cijeli žućkast, dok Quelet opisuje žućkasti pojas pri vrhu inače bijelog stručka.

Suillus boudieri, original description

U knjizi Flore Mycologique de la France Et Des Pays Limitrophes 1888. Quelet u opisu klobuka dodaje da može biti smeđ ili ljubičast. Očito je u međuvremenu pronalazio neke primjerke u okolici Nice koji su ga naveli da proširi opis.

Evo ilustracije iz knjige Iconographia Mycologica. Vol. 19, 1931. G. Bresadola , koja najbolje prikazuje vrstu Suillus boudieri

Suillus boudieri, Bresadola ilustracija
naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011