Chlorophyllum agaricoides (Czern.) Vellinga

syn Endoptychum agaricoides Czernajev

syn Secotium agaricoides (Czern.) Hollos

Chlorophyllum agaricoides, Stepska stožerka

STEPSKA STOŽERKA, LISTIĆAVA UTROBNJAČA

Ovu neobičnu i rijetku gljivu pronašao je i fotografirao na Srđu Drago Perušina.

U starim priručnicima ova se gljiva vodi pod imenom Endoptychum agaricoides. Stepska stožerka je po svom habitusu u evolucijskom stadiju negdje između utrobnjača i listićavki, ali slijedeći nova genetska istraživanja prebačena je u rod Chlorophyllum. To se dogodilo i nekim drugim gljivama pa je tako poznata Macrolepiota rhacodes (kuštrava sunčanica) sada Chlorophyllum rhacodes.

Chlorophyllum agaricoides, Stepska stožerka

Stožerka raste pojedinačno ili u manjim grupama na suhim travnjacima ili pašnjacima, pronađeni primjerci su rasli u borovoj šumi gdje obitavaju goveda i konji.
Plodište naraste do 5-12 cm visoko, 3-8 cm široko, srcoliko ili oblika tupog stožca, s rubom priraslim uz stručak, koji se starenjem obično širi i raspuca.
Peridium 1-3 mm debeo, mesnat i mekan kod mladih, starenjem postaje tvrd i vlaknast, izvana je bijel, starenjem dobiva boju slame, prekriven sitnim smeđkastim čehama.
Gleba bijela dok je mlada, kasnije žućkasta, pa maslinasto smeđa, i na kraju smeđa, šupljikasta u obliku iskrivljenih listića, pretvara se djelomično u prah.
Stručak, kratak, 1-2 cm, sužuje se prema dole, bjelkast starenjem postaje žućkast, produžuje se do vrha plodišta u vijugavu bijelu kolumelu koja na dodir postaje crvenkasta.

Chlorophyllum agaricoides, Stepska stožerka

Zanimljivo je da u našoj prvoj i najznačajnijoj knjizi iz mikologije "Gljive naših krajeva" Kamilo Blagajić opisuje gljivu Stožerku Secotium accuminatum Mut. koja se prema opisu i ilustraciji poklapa sa Chlorophyllum agaricoides. Evo ilustracije i opisa

Gljive naših krajeva, Blagajić, Secotium accuminatum ilustracija

Gljive naših krajeva, Blagajić, Secotium accuminatum opis
naslovnica | gljive | zanimljivosti | gastro kutak | kontakt | posveta

Sva prava pridržana, Copyright © Gljive dubrovačkog kraja 2011